Artikler

5 tips for hvordan HR kan tilrettelegge for god balanse mellom jobb og privatliv etter sommerferien

Skrevet av Kan-teamet | 5. august 2024

Innenfor HR er de ansattes velvære viktig. En nøkkel til dette er å oppnå en balanse mellom arbeid og privatliv, noe som ikke bare fremmer ansattes tilfredshet, men også styrker bedriftens økonomiske helse. Forskning[1][2]viser at en god balanse reduserer stress, øker arbeidslysten og resulterer i høyere produktivitet og bedre arbeidskvalitet.

Her er fem tips for å tilrettelegge bedre balanse mellom jobb og privatliv for de ansatte.

 

1. Fleksible arbeidstider med fjernarbeid

Gi ansatte muligheten til å tilpasse arbeidstiden etter deres personlige behov.  Dette kan redusere stress og gjøre det lettere for ansatte å balansere jobb og privatliv.

Å la ansatte jobbe hjemmefra kan redusere pendlingstid og gi mer tid til familie og fritidsaktiviteter, noe som kan øke tilfredsheten og produktiviteten. For foreldre som skal sende barna sine til barnehagen eller SFO/AKS kan det hjelpe å tilby fjernarbeid eller hjemmekontor.En studie publisert i “Occupational Health Science” utforsket forholdet mellom pendlingsegenskaper og deres innvirkning på arbeidstilfredshet og ytelseDenne studien fant at kvaliteten på pendlingen, har en unik innvirkning på arbeidstilfredshet[3]

2. Støtte til mental helse

Tilby tjenester som mental rådgivning for å hjelpe ansatte med å håndtere stress og forbedre deres mentale velvære. En sunn ansatt er en produktiv ansatt.

"Mange vet ikke hva de skal gjøre, hvor de skal begynne og føler seg veldig alene. Det fører lett til en ond sirkel, der man opplever tiltagende hjelpesløshet fordi man er seg smertelig bevisst at man ikke klarer å løse problemet selv om man så gjerne vil. Det fører igjen til at man forsøker å unngå å tenke på problemet og at de økonomiske vanskene forsterkes av å ikke ta tak i problemet», sier Svein Øverland, psykologspesialist i Overvinne. Les mer om hvordan HR kan gjøre en forskjell for ansatte med økonomiske bekymringer.

3. Økonomisk rådgivning

Bruk økonomisk rådgivning hos Kan AS for å gi ansatte verktøyene de trenger for å håndtere økonomisk stress.   Daglig leder Fredrik Eijerstam i Oslobuss sier følgende: "Noen lurer på hvordan man kan få bedre betingelser hos banken sin, mens andre står i prosess med familieforøkelse eller separasjon og trenger å vite hva det betyr for fremtiden. Økonomi handler vel så ofte om positive hendelser eller viktige veivalg, og Kan er ofte en bedre støtte i disse øyeblikkene enn medarbeidere og ledere i egen bedrift»Les mer om hvordan Oslobuss satser på økonomisk helse.  

Økonomisk trygghet har en stor innvirkning på velvære og arbeidseffektivitet. En masteroppgave fra UiT Norges arktiske universitet undersøkte hvordan personlige faktorer påvirker individers grad av økonomisk trygghet. Studien fant at subjektiv økonomisk kunnskap, økonomisk selvkontroll og intern kontrollplassering har en positiv påvirkning på økonomisk trygghet. Videre viste funnene at økonomisk trygghet har en positiv påvirkning på livskvalitet[4].

4. Arbeidsmiljø og kultur

Skap et positivt arbeidsmiljø hvor ansatte føler seg verdsatt og støttet. En god bedriftskultur som fremmer balanse mellom jobb og privatliv kan øke engasjementet og lojaliteten blant ansatte. Bedrifter med en positiv bedriftskultur har ansatte som er sunnere, lykkeligere, mer produktive og mindre sannsynlig å forlate. Ifølge Harvard Business Review har bedre arbeidslivsbalanse vært knyttet til økt produktivitet, redusert utbrenthet, fravær, og turnover[5].

5.  Pauser

Oppmuntre ansatte til å ta pauser. Forskning viser at å ta korte, men hyppige pauser kan virke forebyggende for utbrenthet[6]. Pauser ser ut til å motvirke emosjonell utmattelse og depersonalisering, og forbedrer produktivitet ved at du får “hentet deg inn” før du begynner på neste oppgave. Regelmessige pauser er derfor viktig for å unngå utbrenthet og for å opprettholde et høyt energinivå og kreativitet.

Oppnå økt trivsel og produktivitet 

Investering i tiltak som fremmer balanse mellom jobb og privatliv er ikke bare gunstig for de ansatte, men også for bedriftens langsiktige suksess. Ved å sikre at ansatte trives og kan yte sitt beste, skaper bedrifter en mer stabil og produktiv arbeidsstyrke som bidrar positivt til økonomisk vekst. Bedrifter som lykkes med dette, vil kunne tiltrekke seg og beholde talentfulle medarbeidere, og dermed styrke sin konkurranseevne i markedet.